Hieronder enkele foto’s van het feest voor 40 jaar solidariteit tussen België & Chili.

Deborah die zich rustig vermaakt met haar tablet omdat ze die avond zeker mee zou kunnen naar het feest.

Twee andere: versiering voor het feest. Hier de Belgische kleuren en de twee vlaggen aan de muur.

Nog nooit was er een zo grote afvaardiging van de Familie Adriaens: Marlies, Mieke, Deborah, Sam & Sylvia, Jeffrey en Catherina en ik + de kleine baby Martin. Het was duidelijk dat Rayen Mahuida (de huidige vzw een Chileense en een Belgische arm heeft. Door gemeenschappelijke inspanningen blijft het werk staande en worden mensen bemoedigd.

 

Mi Sueno (mijn droom)

Met Mieke wandelde ik op maandag 18/12 door de wijk op zoek naar bijzondere dingen.

Hier zie je het bord voor het winkeltje, het winkeltje zelf en de mevrouw van het winkeltje Mi Sueno (met een krul op de n). We vonden dit een hoopvol teken in de wijk. Mieke ging naar de vrouw toe en zei: “Mevrouw, ik heb een foto van uw bord en van uw winkeltje, maar mijn vrienden gaan vragen: ‘Wie droomde er dan zo’? Mag ik ook een foto van u nemen?” en dat mocht. Mevrouw glunderde. Ze is erg blij met haar winkeltje

 

Armoedige behuizing in het park op een steenworp van waar we logeerden.

Met Mieke liep ik door het park. Zij fotografeerde deze krotjes. Zoals je ziet is er toch nog verschil in stijl en en een gradatie in de armoede. Ik zag zelfs een zetel (bank) voor een bouwsel staan en ergens anders iets van speelgoed. Mieke vroeg aan iemand van de groenvoorziening, die daar hele dagen werken om het grasveld in stand te houden: ‘Mevrouw, hoe wassen de mensen, die daar wonen, zich? Antwoord: ‘Soms komen ze onder de waterstraal staan en geven we hen water. Dan wassen ze zich met of zonder zeep.’

 

Muurschilderingen en graffiti

Bij de muurschilderingen is er ook eentje van Caupolican. Hij was een Chileens Mapuche strijder – hij is een symbool van inheems verzet tegen de Spanjaarden, ten tijden van de inname van Indiaans grondgebied, in de 16de eeuw. Op veel plaatsen zijn er afbeeldingen van deze volksheld. Ook in Maipu, de plaats waar Mieke drie maanden verbleef bij Marlies in 1981-1982.

 

 

Slechte staat van straat en afvalberg op het pleintje

Blijkbaar komen de mensen van de gemeente niet zo graag in deze buurt.

 

Medaille die we kregen op het solidariteitsfeest